2014. március 30., vasárnap

Egyszerű túrós sütemény


Ha valami finom és viszonylag egyszerűen elkészíthető desszertre vágyunk, igazán jó választás ez a túrós sütemény. Aki szereti, mazsolát is rakhat bele. Mi szeretjük a mazsolát, csak sajnos nem volt kéznél..., majd legközelebb, mert biztos lesz legközelebb, ugyanis ez a süti nagyon finom.

Hozzávalók: 300 g liszt, 1 cs sütőpor, 100 g vaj, 1 tojás, 120 g cukor, 50 ml tejszín, 2-3 ek Panco-morzsa,
- a töltelékhez: 3 tojás, 100 g cukor, 1 tk vaníliakivonat, 500 g túró
- a tetejére: 1 tojás, porcukor

Elkészítés:

Morzsoljuk el a vajat a sütőporral elkevert liszttel, keverjük hozzá a cukrot, 1 tojást és a tejszínt. Gyúrjuk össze, egy viszonylag lágy tésztát kapunk. Egy órát pihentessük a hűtőben. 
Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez keverjük habosra a 3 tojás sárgáját a cukorral, adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a túrót. A masszát botmixerrel keverjük át, vagy szűrőn törjük át, hogy a túrós krém sima legyen, és óvatosan, 3 részletben forgassuk bele a tojások felvert habját.
Ezután,a tésztából nyújtsunk ki két lapot. Fektessük az egyik lapot vajjal kikent tepsibe. Szórjuk meg a tésztát a Panco-morzsával (vagy sima kenyérmorzsával), és rakjuk rá a tölteléket. A töltelékre helyezzük rá a másik kinyújtott lapot. A tészta tetejét szurkáljuk meg villával és kenjük meg a felvert tojással. 

Melegítsük elő a sütőt 190°C fokra és süssük meg a tésztát 30-35 perc alatt szép aranyszínűre. 
Tálaláskor szeleteljük kockára, és szórjuk meg porcukorral. Nagyszerű hozzá a vaníliafagylalt. 


2014. március 27., csütörtök

Csokis-mandulás keksz, kicsit másképp


Amint korábban már „értekeztem róla”, ami nekünk a linzer vagy a mézes keksz, az amerikaiknak ez a csokis, lágy keksz, a chocolate chip cookie. Nagyon finom, elkészítése egyszerű, sokáig eltartható, igazi vendégváró keksz; teához, kávéhoz ideális. Az alaprecept összetevői: liszt, vaj, cukor, csokoládé, ami egyéni ízlés szerint bővíthető mandulával, mogyoróval.
Az ötletet ezen a blogon található recept adta, a megvalósítás, természetesen, egyéni elképzelés szerint történt.
 


Hozzávalók: 300 g liszt, 200 g vaj, 100 barna lágy nádcukor, 100 g cukor, 2 tojás, 1/2 kk só, 1 tk sütőpor, 1 vaníliás cukor, 100 g darabolt keserű csokoládé, 100 g szeletelt mandula

Elkészítés:

A cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk ki a vajjal, adjuk hozzá a tojást, és végül a sütőporral és sóval elkevert, átszitált lisztet. Ezután keverjük hozzá a kis darabokra vágott étcsokoládét és a száraz serpenyőben kicsit megpirított és lehűtött héj nélküli mandulát. A kapott masszát alaposan keverjük össze, csomagoljuk fóliába, és 1 órán keresztül pihentessük hűtőszekrényben. Ezután a masszából kézzel formázzunk kis golyókat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a golyókat lapítsuk szét, és 180°C fokon, légkeverésen 10 perc alatt süssük meg.

Ez az alap, de mivel kísérletezni jó, én most a lehűtött tésztából nem kis golyókat formáztam, hanem lazán kinyújtottam és süteményszaggatóval különböző formákat készítettem belőle. Miután megsült, olvasztott csokoládéval díszítettem. 
 

2014. március 24., hétfő

Babsaláta


Általában a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, nem vagyok híve az agyonbonyolított, „túlgondolt” ételeknek, a hangsúly a kiváló alapanyagokon kell, hogy legyen. Nem mellékes szempont a szezonalitás. Ez a babsaláta inkább téli, de így tavasz kezdetén is megállja a helyét, amíg a primőr még túl drága.
Még az is lehet, hogy konzervbabból is elkészíthető, igaz én nem próbáltam, sőt azt sem tudom, milyen konzervbab kapható. Van-e ilyen szép fehér konzervbab? Mert, szerintem, ez a saláta csak ilyen babból szép, és ez nálam – ahogy ezt már korábban is többször említettem – nem mellékes szempont.



Hozzávalók: 250 g fehér száraz bab, 1-2 mogyoróhagyma, 10-15 mag nélküli olajbogyó, friss kapor és petrezselyemlevél, 100 ml dióolaj, 2 ek fehér borecet, 1 ek citromlé, 1 ek méz, tengeri só, frissen őrölt tarka bors

Elkészítés:

A babot előző este jól mossuk meg és áztassuk be. Másnap sós vízben főzzük meg. Közben vágjuk fél karikára a hagymát, szeleteljük fel az olajbogyót, és készítsük el az öntetet, amihez az ecetet keverjük el a sóval, a mézzel, a citromlével, majd lassan hozzácsorgatva az olajat, kézi habverővel keverjük simára.



A megfőtt és lehűtött babot keverjük össze az öntettel, és tegyük még 1-1,5 órára a hűtőszekrénybe. A kaprot és a petrezselyemlevelet csak tálaláskor szórjuk rá. Dióolaj helyett készíthetjük olívaolajjal, vagy más hidegen sajtolt olajjal.





2014. március 15., szombat

Citromsodós sütemény


Régen kacérkodok egy ilyen, szerintem különleges, mondhatnám titokzatos sütemény elkészítésével. Egyszerűnek tűnik, végül az is, de az „ördög itt is a részletekben rejlik”. Fontos a hozzávalók hőmérséklete – mindennek szobahőmérsékletűnek kell lennie –, a kész massza homogenitása, a sütési idő helyes megválasztása és a citrom minősége.
Legjobb eredményt Meyer-citrommal érhetünk el, de természetesen hagyományos citrom is használható
.
A Meyer-citrom őshonos Kínában és Frank Meyer fedezte fel, tőle kapta a nevét. A hagyományos citrom és mandarin, vagy narancs közé tehető. Színe mélysárga, héja vékony, húsa sötétsárga, illatos, édesebb, kevésbé savas, mint a hagyományos citrom.


Hozzávalók: 100 g olvasztott vaj, 0,45 l langyos tej, 4 tojás, 150 g porcukor, 2 citrom lereszelt héja és leve, 150 g liszt, 1 mk borecet, 1 csipet só

Elkészítés:

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, a csipet sóval és a citromok lereszelt héjával. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a lisztet. A tojásfehérjét az ecettel verjük kemény habbá. Ezután keverjük a tojásos-vajas masszához a tejet, a citromlevet, és végül több részletben a tojások felvert habját.
Rakjuk a masszát egy kivajazott 20x30 cm-es sütőtálba, és 160°C fokra előmelegített sütőben süssük 50-60 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.
Szeletelés előtt jól hűtsük le. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.
Ha mindent jól csináltunk, akkor még a teljesen kihűlt sütemény belseje is enyhén „rezgős”, pudingszerű kell hogy legyen. 
 

2014. március 10., hétfő

Kékkagyló fehérborban zellerrel, zöldpetrezselyemmel



Sokan szeretik és sokan nem szeretik a „tengeri herkentyűket”. Én az előbbiek közé tartozom. De az is lehet, aki nem szereti, még nem találkozott igazán jól elkészített kagylóval, rákkal. Mert szerintem minden ezen múlik. Ahogy ehetetlen a túlsütött, kiszárított rostélyos, kacsamell vagy hal, ugyanez vonatkozik a garnélákra, rákokra és a kagylókra is. Szerintem.
Ha már rászántuk magunkat egy ilyen étel elkészítésére, akkor igazán csak friss, jó minőségű alapanyagokból érdemes. Még az is előfordulhat, hogy megszeretjük...
A kagylókról és szezonjukról már egy korábbi bejegyzésben írtam.

Hozzávalók: 2 kg kékkagyló, 2 dcl száraz fehérbor, 5 dkg vaj, 3 shalotta, 3 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, pár szál szárzeller, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítés:
A kagylókat folyóvízben jól mossuk meg (esetleg 10 percre beáztathatjuk sós vízbe), kefével dörzsöljük át, a szakállkákat távolítsuk el. A nyitott kagylókat, ha vannak ilyenek, ki kell dobni, a főzés után pedig azokat, amelyek esetleg nem nyíltak ki.
Egy fazékban a vajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a vékonyra szeletelt sárgarépát, a darabokra vágott szárzellert, és pár percig pároljuk együtt. Ezután öntsük hozzá a bort, forraljuk össze, és rakjuk bele a kagylókat. A fazekat lefedve, párszor megrázogatva, a kagylókat 4-5 percig mérsékelt tűzön pároljuk meg, amíg az összes kagyló kinyílik. Nagyon fontos, hogy ne főzzük túl, mert a kagylóhús kemény, rágós lesz. A párolóedényből kivéve a kagylókat szórjuk meg friss petrezselyemlevéllel, daráljunk rá borsot, tengeri kristálysót. Tálaljuk azonnal, sült krumplival.




2014. március 5., szerda

Édesburgonya szuflé



Szuflét/felfújtat nemcsak édeset készíthetünk, hanem sósat is. Lényegében készülhet bármilyen zöldségből, a „titok”, hogy a hozzákevert tojáshab sütés közben megemeli a masszát, és egy könnyű, „habos”, nem mindennapi ételt kapunk, a legközönségesebb alapanyagokból (burgonyából, zellerből, cukkiniből, különböző gyümölcsökből, de sajtból is....).Hozzávalók: 2-3 édesburgonya, 2 tojás, 80 g vaj, 50 g sajt, só, szerecsendió, vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:

Az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk kockára és sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután mixerben a két tojás sárgájával, a vajjal, a finomra reszelt sajt felével, a szerecsendióval, és ha szükséges, még sóval keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojások keményre vert habját. Ezután a masszát töltsük vajjal kikent szufléformákba, szórjuk rá maradék sajtot, és süssük 180°C fokra felmelegített sütőben 30-40 percig.

Tálaláskor szórjuk rá a reszelt sajt megmaradt felét, és esetleg apróra vágott nem csípős paprikát és gránátalmát.




2014. március 3., hétfő

Insalata Caprese – másképp


A mozzarella paradicsommal, vagyis az insalata caprese készítése lényegében csak szeletelésből áll. A lényeg a kitűnő alapanyag: a jó minőségű paradicsom, a mozzarella és az olívaolaj. Kell rá még egy kis frissen őrölt bors és kristálysó. Nem rontja el egy kevés balzsamecetkrém sem. Tépkedjünk rá bazsalikomlevelet.

Kreativitásunkat itt a szeletelésben, a paradicsom és mozzarella tányéron való elrendezésében „élhetjük ki”. Most ezt találtam ki, nemcsak finom, szép is. Igazi dísze az asztalnak.