2013. február 19., kedd
Chicon au gratin – Cikória „csőben sütve”
A cikória – chicon, chicory – egyike a legősibb zöldségféléknek, jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet, foszfort, jódot, vitaminokat tartalmaz. Sokan a cikória hallatára a kávéra gondolnak, pedig a cikóriából sok finomság készíthető.
Nálunk ma még különlegességnek számít, Belgiumban, Franciaországban nagyon népszerű, szinte hétköznapi zöldség.
Csodás előétel a tejszínnel, sajtmártással készült cikória, viszont nem megfelelően előkészítve keserű lehet, és akkor biztos nem fogjuk megszeretni.
Hozzávalók: 8 kisebb cikória, 2 dl tejszín, 2 ek olívaolaj, 200 g gruyère sajt, frissen őrölt bors, só, egy csokor apróra vágott petrezselyem levél
Elkészítés:
A cikória külső leveleit távolítsuk el, az alsó végét távolítsuk el, vágjuk lapjával kétfelé, és a „torzsáját” (mint a káposztának) V-alakban vágjuk ki (ld. alsó kép). Így előkészítve biztos nem lesz keserű. A felforrósított olajon serpenyőben süssük a félbe vágott cikóriákat oldalanként 2-3 percig. Rakjuk a cikóriákat vágott felükkel felfelé a sütőtálba. Keverjük el a tejszínt az apróra vágott petrezselyemlevéllel, sózzuk, borsozzuk, öntsük a cikóriákra, és az előzőleg lereszelt sajttal szórjuk meg. Süssük sütőben közepes grillfokozaton, amíg a tejszín a sajttal összeforr, és aranybarnára pirul.
A tejszínes mártás helyettesíthető sima besamellel, a gruyère sajt – más sajttal, a tejszínbe keverhetünk egy kis kanálnyi magos mustárt. Tálaljuk melegen.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Fantasztikusan néz ki, elképzelem, hogy balzsam a gyomornak és a léleknek egyaránt...
VálaszTörlésÓ én butus első rálátásra azt gondoltam, hogy endívia!
VálaszTörlésNa de maradjunk annyiba, hogy ikertestvére lehetne, igaz?
Eszméletlenül gusztusos, legszívesebben most azonnal elindulnék cikóriáért! Megint okosabb lettem,köszönöm szépen!
VálaszTörlésIlyet még nem is kóstoltam, de jöhet!
VálaszTörlésSzerintem érdemes megkóstolni, finom és egészséges téli zöldség - amikor amúgy sincs nagy friss zöldségválaszték.
VálaszTörlésJuci, nem buta gondolat :), mert az elnevezéssel tényleg vannak gondok, van ahol endíviának nevezik a cikóriát, nemcsak a fodros levelű salátát...
Európában - cikória.
Kedves Anna, nálunk ezt a különleges Cikóriát csakis ENDIVE-nak hivják, és bizony elég drága gasztró zöldség amit salátában szervirozzák legtöbbször persze nyersen, szépen dekorálva...és mége appetizer-nak...vagyis elő ételnek is töltve krémsajtal, és stb. dolgokkal mert elegáns kinézete is van.
VálaszTörlésSülve még nem kostoltam, de nagyon guszta és finomnak néz ki és hangzik a recepted szerint!
Abban hogy a Chickory-Cikória családban tartozik avval teljesen eggyezek veled