2012. június 28., csütörtök

Sült zellerrudak mangó-chutney-val


A zeller, celery, Sellerie a Kaukázus és a Földközi-tenger vidékéről származó zöldség. Három változata terjedt el: a hagyományos gumós zeller, melyből kitűnő krémleves készíthető, de jó húsleves sem képzelhető el nélküle, a nálunk kevésbé ismert, de újabban egyre népszerűbb halványított (termesztése közben árnyékolják) vagy szárzeller, mely frissen, salátákhoz, párolva vagy wokban sütve köretként kitűnő, és csak a levele miatt termesztett, fűszerezésre vagy dekorálásra használt metélő zeller.
Most, szárzellerből készítettem ezt a „rágcsálnivalót”, mely igazi partifalat lehet, chips vagy ropi helyett kitűnő. Elkészítése egyszerű, gyors, változatossá tehető vele a svédasztal.

Hozzávalók: szárzeller, a panírozáshoz: liszt, tojás, morzsa, só, bors, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A zellerszárakat megmostam, 12-14 cm hosszú, 1,5 cm széles rudakra vágtam, bepaníroztam, vagyis lisztbe, felvert tojásba, morzsába mártottam, és forró olívaolajban néhány perc alatt szép pirosra, ropogósra sütöttem. A morzsa nálam most Panco-morzsa, illetve Panco-morzsa és kókuszreszelék keveréke volt. Ebbe kevertem a sót és a frissen darált borsot. A Panco-morzsa egy japán ropogós kenyérmorzsa, de természetesen használhatunk helyette sima zsemlemorzsát, vagy zsemlemorzsa és kókuszreszelék keverékét.
Jéghideg mangó chutney-val azonnal, még forrón tálaltam.
 

2012. június 22., péntek

Seranói szűzérme-chips mentás zöldborsóhabbal


Nem tudom, ki, hogy van vele, de én szeretek vendégeket fogadni, barátaimnak, családomnak főzni. Ilyenkor valamilyen menüsorral készülök, esetleg partifalatokkal, különböző dipekkel, mártogatósokkal, vagy grillezett húsok, halak, zöldségek „kerülnek terítékre”. Nyáron természetesen, ha mód van rá, a szabad tűzön grillezést részesítjük előnyben. Közeleg Szent Iván éjjele, amely a hagyományok szerint a nyári napforduló ünnepe, „tűzugráló”, gonoszűző, babonás nap. A tervek szerint grillpartin múlatjuk az időt, és természetesen a parti részeként, a tűzugrás sem maradhat majd el. A pogány hagyományban a tűz egyrészről napszimbólum, másrészt a megtisztulás szimbóluma is.
A levesek szintén központi helyet foglalnak el a konyhámban. Krémlevesekhez, kruton helyett/mellett, szoktam baconchipset készíteni, igazán jól kiegészítik egymást a krémes leves és a sós chips. Mivel még mindig csodás, zsenge zöldborsót lehet kapni a piacon, mentás zöldborsólevesre gondoltam először baconchipssel, de végül a baconchips helyett levegőn szárított szűzérmét sütöttem, a levesből pedig borsópüré, inkább borsóhab lett, szokásomhoz híven ez is egy kicsit másképp. Mit mondjak, vendégeimet elvarázsolta.

Hozzávalók: 160 g Serrano de Lomo (levegőn szárított szűzérme), 350 g zöldborsó, 1 fehér hagyma, 150 ml szárnyas alaplé, 150 ml száraz tokaji hárslevelű, só, bors, egy kis csokor mentalevél, 2 ek olívaolaj, 1 tk akácméz

Elkészítés:
A apró kockára vágott hagymát kevés olívaolajon megfuttattam, felöntöttem az alaplével és a borral, hozzáadtam a kifejtett zöldborsót, beletettem a mentaleveleket és addig főztem, amíg a folyadék elfőtt alatta. Ekkor a mentaleveleket kiszedtem, összeturmixoltam, egy szitán még átpasszíroztam, és kézi habverővel habosra kevertem. A szűzérméket sütőpapírra raktam, megkentem a méz és 1 tk olívaolaj keverékével és közben 140 °C fokra előmelegítettem sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütöttem. Ezután egymásra halmoztam a szűzérméket és a borsópürét. Azonnal tálaltam, de hidegen is kitűnő. 

Ezek a falatkák szűzérme helyett készíthetők baconnal vagy sonkával, de a borsópüré igazán kitűnő köret is lehet húshoz, halhoz.



2012. június 19., kedd

Mangó-chutney másképp


A indiai konyhában nagyon kedvelt és széleskörűen alkalmazott chutney-k, mártogatósok, dipek „dicséretét” már egy korábbi bejegyzésben a mango-chutney kapcsán is megejtettem. De említhetném a thai konyha csodás mártogatósait: az édes chiliszószt, vagy gyümölcsökhöz a nam pla wan-t. Partikon a partifalatok mellett, nélkülözhetetlenek. Szerintem.

Nagy előnyük, hogy pillanatok alatt elkészülnek, és feldobják, változatossá teszik a legegyszerűbb ételt is. Most zöldségekhez készítettem ezt a majonézszerű – de azért mégsem csak majonéz – chutney-t.

Hozzávalók: 1 mangó, 1 tojássárgája, 1/2 lime leve, 1 dcl olaj, só, bors

Elkészítés:

A mangót meghámoztam és botmixerrel pürésítettem. Hozzákevertem a lime levét, daráltam rá sót és zöld borsot, belekevertem a tojássárgáját. Ezután kézi habverővel folyamatosan kavarva belecsorgattam az olajat (mintha majonézt készítenék), és addig kavartam, amíg megfelelő állagú – habos, krémes – nem lett. Jól lehűtöttem, kétféle szezámmaggal és mákkal megszórva tálaltam. Mártogathatunk bele hasábokra szeletelt grillezett cukkinit, zellert, garnélát...