Így advent közepén sokunkban felmerül a kérdés: ha karácsony, akkor hal? Is. De adódik a következő kérdés, miért? A szentestei halevés szokása vallási okokra is visszavezethető, de a néphagyományban is megtalálható, úgyanis a karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt/van. A halpikkelyek sok pénzt, bőséget ígérnek a ház népének, és a hal – gyors mozgása miatt – a család előrehaladását is jelképezi.
A karácsonyi népszokásokról, hagyományokról itt található bővebb információ.
A karácsonyi halevés szokása sok európai országban megtalálható. Magyarországon a halleves/halászlé és a sült hal fogyasztása a legelterjedtebb, az oroszoknál a lazaccal és kaviárral töltött blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk nem hiányozhat az ünnepi menüből. 
Nálunk a karácsonyi asztal elmaradhatatlan előétele a borleves, melyett az idén blansírozott hagymával töltött pisztráng követ.
De ez a lazac, vajban sütve, fokhagymával is kitűnő választás lehet. Gyorsan elkészül, fűszerezése minimális, gyakorlatilag elronthatatlan, csak a sütési idő helyes megválasztása a kritikus pont, mert túlsütve, kiszárítva élvezhetetlen. A halak sütésénél, grillezésénél a sütési idő a hal vastagságától függ, ez általában 2,5 cm-ént 4 perc.
Elkészítés:
Sütés előtt pár perccel a halat sózzuk be. A serpenyőben hevítsük fel a vajat, helyezzük bele a halat. A sütést a hal bőrös felén kezdjük, a sütési idő felénél fordítsuk meg, ekkor dobjuk mellé a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és még egy pár kocka (1x1 cm) vajat.
Tálaljuk a sült fokhagymával és citromszeletekkel, megszórhatjuk rózsaborssal. Kitűnő hozzá a héjában sült vagy a főtt burgonya, de tálalhatjuk bazsalikomos kuszkusszal is.
A káposzta a szegények „doktora” – tartják évszázadok óta, már az ókorban is orvosságként használták. Magas C-vitamin tartalmát még savanyítás után is megőrzi, fogyasztása roppant egészséges. A hagyományos savanyított káposzta elkészítése nem mindenhol, és nem mindenkor megoldható, ezért jó alternatívája lehet a kovászos káposzta. Káposztasaláta készíthető friss és savanyított káposztából egyaránt.A saláták kitűnő kiegészítője a dió, az alma, hagyma, a különböző olajok. A káposztaleves pedig, mint fogyókúrás étel, lassan fogalommá válik. A közismert párolt káposzta helyett jó választás lehet ez a sült káposzta. Elkészítése egyszerű, gyors, és igazán különleges.
Hozzávalók: 1 fej káposzta 2-3 gerezd fokhagyma, 5 cl olívaolaj, kristálysó, tarka bors, rózsabors, római kömény

Elkészítés:
Vágjuk a káposztát 8-10 mm vastag szeletekre, majd fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Keverjük össze az olajat a kinyomott fokhagymával, és egy ecset segítségével kenjük meg a káposztaszeletek mindkét oldalát a fokhagymás olajjal. Daráljuk rá a sót, a tarka borsot és a római köményt. Előmelegített sütőben 190°C fokon, alsó-felső sütésen süssük 15-18 percig a szeletek vastagságától függően, majd grillezzük még 5-6 percig, amíg szépen megpirul. Akkor jó, ha nincs túlsütve, még roppanós.
Tálaláskor morzsoljunk rá rózsaborsot. Cseppenthetünk rá kevés citromlevet vagy tokaji borecetet.
Ahogy már többször említettem a halak „nagy barátja” vagyok: sütve, főzve, füstölve, nyersen... Ha vendéget várok és egy gyors, könnyen elkészíthető előételt akarok az asztalra tenni, akkor a füstölt hal – legyen az lazac, pisztráng, laposhal, vajhal, tokhal, tintahal, makréla – nálam, mint hideg előétel, „mindent visz”. Persze, az aktuális menübe illesztve. Pár szelet, vagy csík füstölt hallal, főtt tojással feldobható bármilyen saláta, még a sima krumplisaláta, vagy az újkrumpli is. A füstölt halak tálalhatók avokádóval, kapribogyóval, olívabogyóval, citrommal, lime-mal, és természetesen nagyszerű hozzá a kapor is. A kísérletezés jegyében most rózsaborsot morzsoltam füstölt pisztrángra, és lime-cikkekkel tálaltam. Elsőre talán furcsának tűnik, de mit mondjak, nem rontotta el. Szerintem a halakhoz megy a bors, és természetesen a bor (is) ... A füstölt halakhoz passzol a lime, a citromnál kicsit fanyarabb íze miatt, de természetesen tálalhatjuk citrommal is.
Nagyon jók a zöld fűszeres kéregben sütött halak is. A kéreg lehet simán zöld bors vagy tarka bors is. A fekete bors már szerintem túl intenzív, ezért nem igazán ajánlható.