2013. június 14., péntek

Kávés Panna Cotta áfonyával


Az Olaszországból származó Panna Cotta a krémtúróhoz hasonlít. Kevés előkészület szükséges az elkészítéséhez, és az eredmény varázslatos. kipróbálhatunk különböző ízesítéseket, de a zselatin adagolásával óvatosan kell bánni Figyeljük meg, mennyitől lesz ideális állagú, és a lehető legkevesebbet használjuk belőle.

Hozzávalók: 4 zseletinlap, 200 ml tejszín, 200 ml kókusztej, fehér csokoládé, 1 kk instant kávépor, 3 ek őrült barna cukor

Öntet: 200 g áfonya, 3 ek porcukor, 1/2 zöldcitrom

Elkészítés: 

Áztassuk a zselatint 10 percig hideg vízben. Forraljuk fel a tejszínt és a kókusztejet egy lábasban, adjuk hozzá az apró darabokra tört csokoládét, a kávét és a barna cukrot. Amikor a cukor felolvadt, vegyük le a tűzről, tegyük bele a lecsöpögtetett zselatinlapokat, és keverjük alaposan össze, hogy jól feloldódjanak. A kész krémet öntsük formákba. Ezután hagyjuk a hűtőben legalább 2 órára, vagy akár egész éjszakára.

Az öntett elkészítéséhez forraljunk fel 50 ml vizet a cukorral. Öntsük bele az áfonyát, főzzük néhány percig, alacsony lángon, csavarjunk bele fél lime levét, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. 



Az öntett elkészítéséhez forraljunk fel 50 ml vizet a cukorral. Öntsük bele az áfonyát, főzzük néhány percig, alacsony lángon, csavarjunk bele fél lime levét, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.


2013. június 3., hétfő

Cukkini, cukkinivirág – cuki fogások


A cukkini méltán nagyon népszerű zöldség, több fajtája létezik, kora nyártól késő őszig terem, kapható a piacokon. Íze viszonylag semleges, tehát az ízesítést illetően bátran elereszthetjük a fantáziánkat. Lényegében a cukkinis ételeket más zöldségekkel, fűszerekkel tehetjük változatossá. A zsenge cukkini nyersen is ehető, így keverhető különböző salátákhoz nyersen vagy sütve, zöldségekhez, tésztákhoz, süthető belőle tócsni, de önmagában is megállja a helyét.


Természetesen párolható, grillezhető, tölthető, savanyítható, de készíthető belőle krémleves és főzelék is. Alacsony kalóriatartalma miatt diétás, fogyókúrás ételekhez is kitűnő. A zsenge példányokat nem., de a nagyobbakat azonban célszerű meghámozni, magját eltávolítani.

Nagyszerű és különleges csemege a töltött vagy rántott cukkinivirág. Csak kapjunk cukkinivirágot...

Elkészítése egyszerű, hagyományos módon töltjük vagy bundázzuk, és bő olajban kisütjük. Ennyi. Amivel feldobhatjuk, az az, ami bele-, vagy rákerül. Tölthető különböző sajtokkal – így kiváló vegetáriánus fogásokat kaphatunk –, ami lehet ricotta, feta. Fűszerezésére ideálisak a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a lestyán... Panírozására használhatunk zsemlemorzsa helyett Panco-morzsát, kókuszreszeléket, összetört kukoricapelyhet, de márthatjuk fűszerezett palacsintatésztába is. Mivel a cukkinivirág törékeny, óvatosan bánjunk vele, megtöltésére kiválóan alkalmas a habzsák.

A megtöltött vagy panírozott cukkinivirágokat olívaolajjal megpermetezve süthetjük sütőben, vagy serpenyőben. Sütési idő a sütőben 220°C fokon kb 7-8 perc, serpenyőben, amíg a bunda szép ropogósra sül.


2013. június 1., szombat

Pácolt csirkemellcsíkok wokban kuszkusszal


Nagy kedvenceim a wokban készült ételek, hihetetlen egyszerű és gyors elkészítésük miatt. Az alap minden esetben valamilyen hús, vagy garnéla, és olyan zöldség, ami éppen rendelkezésre áll. Ez lehet szárzeller, sárgarépa, paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán... . A végeredmény, vagyis az étel karaktere, a felhasznált zöldségektől és a fűszerezéstől függ. A wokban készült ételek fűszerezésére általában világos, vagy sötét szójaszószt, halszószt, osztrigaszószt – ezek kiváltják a sót –, chiliszószt, szezámolajat, borsot és friss zöld fűszereket használok.


Ez a sor, természetesen, bővíthető gyömbérrel, tabascoval, worcestershire szósszal, mézzel, nádcukorral lime- vagy citromlével, esetleg rizsborral, sherryvel. Ha pedig curryjellegű ételt készítek, akkor nem maradhat el a kókusztej.
A wokban készült ételekhez, mivel a sütés nagyon gyorsan, forró wokban történik, mindent előre el kell készíteni: a húst és a zöldségeket vékony csíkokra vagy kockákra vágni. A húsokat általában ajánlatos előre bepácolni. A gyors sütésnek köszönhetően az étel megőrzi az alapanyagok íz-, vitamin- és tápanyagtartalmát.
A köret általában rizs, de nem elképzelhetetlen számomra a hajdina vagy a quinoa sem.  Ma pedig mindezek helyett, kísérleti konyha lévén, kuszkusszal tálaltam. Jó volt!


Hozzávalók: 0,5 kg csirkemellfilé, 1 hagyma, 2 ek olívaolaj, 2 paprika, 1 ek édes chiliszósz, 2 ek paradicsompüré, 5-6 koktélparadicsom, friss bazsalikomlevél

A páchoz: 2 gerezd felaprított fokhagyma, 1 ek világos szójaszósz, 1 ek extraszűz olívaolaj, 1 tk szezámolaj, 1 tojásfehérje, 1 ek kukoricaliszt, egy fél citrom vagy lime leve, frissen őrölt zöld bors
 

Elkészítés: 
A páchoz keverjük össze a hozzávalókat. Forgassuk bele a vékony csíkokra felszeletelt húst, és tegyük a hűtőbe 30-40 percre. 
Közben készítsük elő a zöldségeket: a hagymát vágjuk félkarikára, a paprikát kockára, a paradicsomot félbe. 
A sütéshez forrósítsuk fel a wokot, öntsük bele az olajat, és süssük a csirkemellcsíkokat 3-4 percig. Adjuk a húshoz a hagymát, a paprikát, a paradicsompürét, a chiliszószt, és süssük együtt még néhány percig, ha kész, keverjük a húshoz a félbevágott paradicsomot és az apróra vágott bazsalikomlevelet. Ha szükséges fűszerezzük még sóval és frissen őrölt borssal, ízlés szerint. 
A kuszkuszt főzzük a csomagoláson található utasítás szerint: 180 ml vizet forraljunk fel, tegyünk bele sót és 1 tk olajat. Vegyük le a fazekat a tűzről és keverjünk a vízbe 120 g kuszkuszt. Fedjük le és 5 perc múlva a kuszkusz kész.